tryn-gleda-kym-ada
Любопитно

Любовниците край Трън гледат към ада

Изпращали грешниците като вампирите – с глава между краката

Погребение в древен некропол без аналог у нас откриха преди броени дни край Трън археолози. Финансираните от общината разкопки приключиха с изненадващи разкрития. След 9-годишно прекъсване това лято екипът “Агрианика” се зае да спаси от ограбване и пълно унищожение един от най-интересните антични обекти в района, вандалски разкопаван от иманяри през последните десетилетия. Средствата за спасяването и проучването на богатото културно-историческо наследство бяха осигурени от Община Трън и кмета Станислав Николов, независимо от финансовите затруднения.

Изненадващо откритие шокира и самите археолози, които спасяваха античния обект. Те откриха шест двойки млади хора, погребани в плитки ями. Главите им са отрязани и обърнати с лице към земята, сякаш гледат към ада. Предполага се, че това е направено, за да не намерят пътя към рая. Телата им пък са обърнати по корем. Според специалисти така на грешниците е пресечен пътят към рая. До този момент подобна археологическа ситуация не е откривана на територията на България.

За причината за жестоко наказаните поданици на Римската империя засега само се гадае. Според една от версиите прегрешилите са били прелюбодейци и затова са положени по двойки. Според друга теория са
изкупвали грехове като вещери или езичници, отстъпници от официалната християнска религия.

Находките в некропола от V век край границата със Сърбия приличат на вампирските погребения – главите им са сложени в краката – между коленете или стъпалата, коментират учени. Според археолозите обаче за вампири може да се говори едва през средните векове, а особените им погребения са предпазни практики от много по-късно време.

Останките на шестимата клетници бяха открити в древно гробище на 10 метра височина и на площ от 120 квадрата. Грешниците били положени в плитки ями в периферията на некропола. Необичайната находка изненада и самите археолози, тъй като няма аналог у нас. Телата са на млади хора. Заради греха са били съсечени живи. Погребани са със скръстени ръце на корема или гърдите, но обърнати по корем. Обичаят да се погребва човек с лице към земята е много древен и показва неуважението към покойния, който е имал сериозни прегрешения към живите. Вероятно се е смятало, че когато тялото е положено в тази поза, душата не може да продължи към рая. По това време районът около днешен Трън е бил периферия на древния град Пауталия, сега Кюстендил, но в пределите на Римската империя. Вероятно младите са престъпили каноните на тогавашното общество, но се предполага, че не са убийци, защото такива престъпници не са погребвани в некрополите на “праведните”.

Епидемия поразява района
през V век, смятат учените. Археолозите предполагат, че погребенията са от трагичен период. Вероятно някакъв мор е затрил цели фамилии от населението, показаха находките от могилата край Трън. В некропола освен грешниците са намерени останки от около 50 тела. Всичките са само на сравнително млади хора. На места са полагани цели семейства с децата им. До тях има съпровождащи дарове като бронзова монета и накити от сребро, бронз, кост и стъкло. Едно от украшенията е характерно за Средна Европа и вероятно е донесено от преселници, дошли по тези земи да обработват мините. Липсват оръжия. Античните трънчани, положени в некропола, са високи и стройни. Мъжете са над 1,80 м и с добро телосложение, а жените надхвърлят 1,70 м.