Църквата в село рибарица
Маршрут

Тетевен – Троян – Рибарица или как да прекараме един незабравим уикенд в Предбалкана!

Очаква се слънчево време през уикенда, а на вас ви е омръзнало от сивото и еднообразно ежедневие?! Време е за релакс и една полезна почивка, изпълнена с паметни преживявания. Грабвайте ключовете на колата, съберете най-необходимите вещи и мигновено се насочете към райските кътчета в полите на Стара планина.

Ще ви разчертаем един своеобразен маршрут, оказващ уединение с природата и пълна изолация от натоварения работен график. Добрата новина е, че дестинациите са достъпни от всяка точка на България и позволяват бърза обиколка в рамките на броени дни.

Мислено тръгваме от столицата в посока североизток. На около 110 км се намира първата точка от нашата уикенд обиколка, а именно Тетевен. Сърцето на България, което всява спокойствие и ви абстрахира от заобикалящия свят. Това не е всичко – ще имате достъп до десетки забележителности, ще вдишате от свежия въздух на Тетевенския Балкан и ще се разходите из китните екопътеки, които обикалят градчето. В самия град ви очакват купища културни забележителности, които пряко демонстрират разцвета на Българското Възраждане. Регионът съхранява духа на българина и онагледява готовността му за ожесточени революционни действия. Най-посещавана в Тетевен се оказва къщата на Станчо и Станьо Хаджи Иванови, построена през далечната 1848 г. Намира се в централната част на града и се откроява със своя уникален външен вид. В нея има тайни отделения и скривалища, които са били многократно посещавани от Васил Левски и други бележити дейци за българската свобода.

Други очарователни местенца са екопътеката “Под пръските на водопада”, както и парка за приключения “Адреналин”. Уверяваме ви, че тези дестинации ще се превърнат в любими на децата, тъй като са създадени сред природата и позволяват участие във вълнуващи игри и забавления. Задължително трябва да посетите и Гложенския манастир, намиращ се на около 17 км. от едноименното село. Разположен е върху отвесна скала, като си функционира до ден днешен. Обявен е за исторически и архитектурно-строителен паметник, а отдалеч има формата на замък. Тетевен и регионът се славят със своето туристическо развитие, така че ако планирате по-дълга почивка, може да отседнете в местни хотели или къщи за гости. При подобни планове не си правете илюзии, че ще се разминете с минимален багаж. Заредете се с по-дебели вълнени дрехи, тъй като вечерите в Балкана са изключително студени, особено през пролетния период. Може да се възползвате от обемните багажници за покрив от Avtochastionline24.bg, които позволяват съхранение на доста багаж.

В случай, че разполагате с още свободни дни, ви препоръчваме да се насочите към Троян. Още едно кътче на България, което е заобиколено както от исторически, така и от природни забележителности. И тук няма да ви е скучно – гарантираме! Със самото встъпване в града ще се сблъскате с възрожденска архитектура, която е заобиколена от прелестни хотели и невероятна инфраструктура. Силно препоръчваме посещението на Троянския манастир, който е третия по големина в България. Има дългогодишна история зад гърба си, като хронологичните данни свидетелстват за основаване около 1600 г. В града има музей на художествените занаяти и приложните изкуства, а любителите на вкусната храна имат достъп до десетки ресторанти, славещи се с традиционни български ястия.

Около Троян са разположени други популярни селища, като Шипково и Рибарица. Първото от тях се оказва невиждан феномен, тъй като съчетава многообразие от природни изящества. Слави се със своите минерални извори, които имат лековити свойства. Не случайно Шипковските минерални бани биват посещавани целогодишно както от български граждани, така и от чужденци, което придава особена стойност на туристическото развитие на региона. Село Шипково е разположено в подножието на Васильовската планина, която е най-високата в Предбалкана. Връх Васильов се оказва леснопроходим и достъпен, а гледката, която се открива от най-високата точка ще ви остави без дъх. На 12 км. от върха се намира село Рибарица, до което се стига по черен път или пеша през зелените поляни. Още една точка, която ще осмисли пътуването ви.

Честно казано това не е всичко. Питайки местните ще научите за много други архитектурни и природни феномени, ще се запознаете с историческото минало на региона и ще се насладите на незабравимо изживяване. Всички тези дестинации се намират в непосредствена близост, така че при по-силна воля и желание, спокойно може да ги обиколите в рамките на един уикенд. Маршрутът е подходящ за най-различни цели и намерения. Може да разгледате културните ценности и възрожденските сгради, да се насладите на зашеметяващата гледка от най-високите върхове на Предбалкана или да прекарате релаксиращ уикенд в местни хотели и минерални бани. Изборът е пред вас, така че не губете време, а действайте уверено!